skip to Main Content

Överlevnadsguide för blivande författare – eller hur du vågar drömma stort

Har du också en liten röst på axeln som säger – inte ska väl jag?

Då är du verkligen inte ensam! Det sägs att 1 av 3 drömmer om att skriva en bok, ändå är det få som gör slag i saken och oändligt många manus som stoppas undan i byrålådor runt om i landet. När jag möter nya kursdeltagare på mina grundkurser brukar självtvivel vara ett av de vanligaste hindren som hittills hållit dem tillbaka. ”Jag har en idé, men den är nog lite löjlig.” Idag tänkte jag att vi ska prata om varför det är dags för dig att kicka ut dina självtvivel och våga drömma stort!

Välkommen till en välbehövlig självförtroendeboost – för you can do it! 

Jag har själv varit där! Jag har ALLTID drömt om att skriva, men inte skulle väl jag?! När jag började skriva hade jag ingen aning om vad jag höll på med, jag hade ingen kunskap om hur man bar sig åt för att skriva en bok, inga verktyg. Jag var helt enkelt en entusiastisk läsare men med en egen historia att berätta. Det jag däremot hade, var en stark drivkraft – jag ville verkligen skriva en bok! Och den känslan, tillsammans med glädjen som själva skrivandet gav mig, var större än den som sa till mig att jag inte var tillräckligt XXX. Du kan själv fylla i luckan för jag har nog varit igenom alla självtvivel som finns i ordboken.

Mitt första bokmanus blev refuserat av så gott som alla bokförlag i Sverige, ändå fortsatte jag med en dåres envishet att skriva. När jag väl börjat kunde jag inte ge upp, och det var ju så roligt att skriva! Jag gav mig den på att jag skulle lära mig skrivhantverket, förstå hur man skriver ett publicerbart manus. Jag läste skrivhandböcker, följde skrivbloggar, gick på skrivkurser och till sist vände jag mig också till en lektör som läste och återkopplade kring min text. Framförallt skrev jag, vände och vred på texten och skrev och skrev och skrev.

2015 anmälde jag mig till Harper Collins/Harlequins författartävling och gick vidare till final där våra förstakapitel lades ut till allmän omröstning. Det landade i en tredjeplats vilket var en lika stor seger som en besvikelse, jag hade verkligen fallit på målsnöret, förstapris var att få sin bok publicerad. Men, en generös förläggare kunde tänka sig att ge mig och mitt manus ännu en chans. Återigen var jag tillbaka vid skrivbordet, men den här gången hade jag någon som väntade i andra änden, äntligen hade jag fått in en fot! I maj 2016 skickade jag in mitt manus på nytt och hela sommaren hoppade jag högt så fort telefonen ringde, eller ett mejl landade i mejlkorgen. Det hann bli augusti och jag minns att jag satt i ett möte på jobbet. Telefonen ringde och jag såg att det var förläggaren. Jag minns hur jag klev ut i korridoren för att ta samtalet och där och då fick jag beskedet som alla aspirerande författare drömmer om: ”Vi vill ge ut din bok!” Behöver jag tillägga att jag hoppade runt i korridoren och skrämde livet ur intet ont anande kollegor?!

Vad jag vill säga genom att dela med mig av min historia är att:

  • Låt din drivkraft, viljan att berätta, vara större än dina självtvivel!
  • Låt glädjen som skrivandet ger dig, vara större än rädslan för att misslyckas.
  • Är det kunskaperna som får dig att tvivla? Ta med dig att skrivandet är ett hantverk – det innebär att du kan lära dig hur man gör! Läs en skrivhandbok, gå en kurs, vänd dig till en lektör – hitta ditt sätt att lära dig hantverket!
  • Och du, varför INTE du?! Några av oss måste ju ta oss igenom nålsögat hos förlagen, eller hur?! Annars skulle det inte bli några böcker alls. Så, varför skulle det INTE vara du?!

Allt du behöver göra nu, det är att komma igång! Ta ett första modigt steg mot din skrivdröm! Är du sugen på att komma igång direkt, men vet du inte riktigt vad du ska skriva? Då vill jag tipsa om min gratisguide 3 enkla steg till din bokidé Den kan du använda för att komma igång och skriva direkt. Dessutom får du inspirerande frågeställningar att utgå från hela första veckan för att hjälpa dig att inleda en skrivrutin. Kom igen, ta dig en titt, vad har du att förlora =) Och du, vill du läsa mer om att skapa en hållbar skrivrutin, då kan du läsa mer här: Hitta din skrivrutin! Eller varför inte hoppa på höstens härligaste skrivhelg? Den 1-2 oktober bjuder jag in dig till min digitala skrivstuga! Tillsammans hittar vi och utvecklar din bokidé, kommer igång och skriver, skapar karaktärer och härliga feelgoodmiljöer. Det ska bli så roligt! Häng med, mer information och anmälan hittar du här: Höstens härligaste skrivhelg!

Om du hängt med och läst ända hit hoppas jag att du nu vågar ta det första modiga steget mot din skrivdröm! Om inte nu, när? Om inte du, vem? You can do it!

Bästa hälsningar

Sofia

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top