skip to Main Content

Överlevnadsguide för blivande författare – eller hur du hittar skrivtid i vardagen

När jag säger ordet ”skrivtid”, vilken är din första känsla?

Idag är det den 1 september och hösten gör officiellt sitt intåg. Om du är som många andra blivande författare startar heltidsjobbet upp efter sommarsemestern och istället för sand mellan tårna och glass i din hand är det fotbollskor och grus i hallen, glosor som ska pluggas in och köttbullar som ska rullas samtidigt som hundar ska rastas oavsett om regnet står i sidled (det brukar det göra här på västkusten =) ) Kanske är det därför med en ganska stor portion frustration, men också en ganska stor längtan du möter ordet skrivtid.

Även om du uppriktigt älskar att skriva och skrivandet ger dig både glädje och energi, så kan det vara svårt att få till den där skrivtiden mitt i livspusslet. Vardagen rusar på med full fart medan dina skrivdrömmar vackert får ligga kvar i byrålådan. Därför tänkte jag starta upp den här hösten med ett inlägg där jag slår ett slag för en HÅLLBAR skrivrutin. En skrivrutin som ger dig skrivtid mitt i livspusslet, och som skapar just skrivglädje istället för att få dig att slita ditt hår.

Jag har själv varit där. Mina första böcker skrev jag parallellt med heltidsarbete. Jag hade dessutom precis tagit på mig ett ytterligare uppdrag som projektledare för ett stort HR-projekt OCH gick en ledarskapsutbildning. Hemma hade jag små barn, vi flyttade från lägenhet till hus med trädgård. Hunden mötte mig med energi på topp vid ytterdörren och veckoschemat var minst sagt fyllt till bredden. Skrivtid kunde jag bara drömma om och jag hade definitivt ingen skrivrutin. Ändå blev det böcker skrivna de där åren, för att jag så gärna ville skriva och berätta och för att jag på något sätt lyckades skrapa ihop tillräckligt med stunder under dygnets timmar för att få orden på pränt. Men, med det sagt. Min övertygelse är att en skrivrutin skapar utrymme för att låta skrivandet vara just lustfyllt och roligt och att kontinuerligt avsatt skrivtid också kommer att göra att du kommer framåt i ditt bokprojekt. Annars är det lätt att hamna i en situation där skrivandet känns lika lustfyllt som att skotta snö med tesked.

Så, varför alls skriva? För mig handlar det om att jag har en historia att berätta. Det är något magiskt och just glädjefyllt i att få skapa en helt egen värld och lära känna karaktärerna i den. Och förstås, att så småningom få möta sina läsare. Att någon mer än mamma kommer att ha läst min bok. Att någon kommer att tycka om mina karaktärer och engageras av deras utmaningar. En bra fråga att ställa sig själv innan man börjar jaga skrivtid i vardagen är kanske just den – Varför vill jag skriva? Vad är det som driver mig?

Har du liksom jag en lust att berätta? Ja, då är det kanske dags för dig att komma till skott och skapa den där skrivrutinen för att få ner din berättelse på pränt.

Skapa realistiska skrivmål 

När redan etablerade författare delar med sig av sina skrivrutiner och skrivmål är det lätt att som blivande författare dras med i att sätta högtflygande mål. Det ska skrivas 2000 ord om dagen och skrivpass ska planeras in måndag till fredag. Då glömmer vi gärna bort att redan etablerade författare ofta har andra förutsättningar än vad vi har. Många författare arbetar med sitt skrivande, om inte på heltid så kanske deltid. De har en dag i veckan eller två avsatta just till sitt skrivande. Och även om de inte har det, även om de arbetar heltid med annat och författarskapet fortfarande ”bara” utövas på fritiden – så har de mer erfarenhet. De har en bok eller två under bältet och har hittat ett arbetssätt som fungerar för dem. De har helt enkelt fler verktyg och erfarenheter som underlättar för dem att använda den skrivtid de har effektivt. En bra utgångspunkt kan därför vara att:

Fråga dig själv: 

  • Hur många skrivpass är realistiskt för mig med mina förutsättningar att få till under veckan?
  • Hur långa skrivpass är realistiskt för mig med mina förutsättningar att få till under veckan?

Sätt realistiska mål, som du vet att du kommer att ha en chans att uppfylla. Att hela tiden sätta för höga mål skapar bara frustration, gör skrivandet mindre lustfyllt och mer krävande. Du bygger dessutom upp till självtvivel när du hela tiden kommer att uppleva att du misslyckas. I det läget skulle jag vilja säga att det inte är du som misslyckas. Det handlar helt enkelt om att du har skapat en skrivrutin och satt skrivmål som inte utgår från dina egna förutsättningar.

Forskningen säger oss att det tar 66 dagar att skapa en vana. Varför inte sätta som skrivmål att skriva 10 minuter om dagen? 10 minuter kan vi alla hitta någonstans under vår dag. Kan du till exempel sätta väckarklockan 10 minuter tidigare? Använda 10 minuter innan läggdags, eller av din lunch? Kanske har du en pendelväg till jobbet och kan använda 10 minuter av din resväg till att skriva? Eller kan du kanske sätta dig 10 minuter med anteckningsboken på läktaren under tiden som barnen spelar innebandy?

Använd dina 10 minuter som utgångspunkt, för att få kontinuitet i skrivandet och för att inleda en skrivvana. Därifrån kan du utveckla din skrivrutin och hitta vilka dagar och tider som passar dig bäst att skriva utifrån dina förutsättningar. Och jag kan garantera dig, att när du kommit igång med att skriva 10 minuter om dagen, då kommer du att vilja skriva mer. Du har väl hört talas om snöbollseffekten? I det här fallet är det begränsad men glädjefylld skrivtid, som kommer att skapa viljan att hitta mer.

Vill du komma igång direkt med dina 10 minuter, men vet du inte riktigt vad du ska skriva? Då vill jag tipsa om min gratisguide  3 enkla steg till din bokidé Den kan du använda för att komma igång och skriva direkt. Dessutom får du inspirerande frågeställningar att utgå från hela första veckan för att hjälpa dig att inleda din nya skrivrutin. Kom igen, ta dig en titt, vad har du att förlora =)

Om du hängt med och läst hela vägen hit passar jag på att önska dig en riktigt härlig skrivhöst, nu kör vi!

Bästa hälsningar

Sofia

This Post Has One Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top