skip to Main Content

Att planera sin bok

Torsdag idag och det är ganska precis ett år sedan jag släppte min tredje bok ”Hjärtats tillfälligheter”, samtidigt är fjärde boken sänd till tryck ”Ett oväntat arv” och jag väntar med spänning på att få den i mina händer ?? Under tiden har jag inlett arbetet med bok nummer fem och på torsdagarna hade jag tänkt att dela med mig av min skrivprocess här och i gruppen Feelgoodfredag på Facebook.

Jag är en av dem som gärna vill ha en synopsis att gå efter, en karta som jag kan ta mig friheten att ta små utflykter ifrån. Jag har tre små barn och många bollar i luften, de små stunder jag har att avsätta för ostörda skrivpass behöver jag veta ganska exakt vad jag ska göra för att kunna använda tiden jag har till max ?

Som en anpassning till just mina förutsättningar arbetar jag fram min synopsis med hjälp av post-itlappar uppsatta på kylskåpet. Där kan jag susa förbi och stuva om, lägga till och dra ifrån en lapp då och då när jag har chansen.
Jag börjar med några få lappar som markerar berättelsens huvudsakliga hinder och vändpunkter och därifrån bygger jag successivt på med nya lappar. En för varje kapitel och så småningom en för varje scen.

Samtidigt har jag en anteckningsbok med mig så gott som hela tiden under den här perioden. Där skriver jag ner små snilleblixtar jag får, där samlar jag kontaktuppgifter, hemsidor osv som jag ska kolla upp för research längre fram. Och jag fantiserar om mina karaktärer, vilka de är, vad de gillar/ogillar för att lära känna dem bättre innan det till sist är dags att börja skriva.

Som du hör har jag en ganska lång planerings-/startsträcka innan jag faktiskt kommer igång och skriver. Där är alla olika och alla måste hitta just sitt sätt utifrån sina förutsättningar ? Vad är ditt sätt? Hur mycket planerar du din berättelse innan du börjar skriva? Använder du en synopsis? Eller sätter du dig bara framför datorn en dag och låter kreativiteten flöda och berättelsen ta dig dit den vill? Berätta ? och skriv på!

This Post Has 3 Comments

  1. Eftersom jag kommer att skriva om 13 kvinnor som har 13 olika livsöden o 13 olika drömmar försöker jag gå in i varje karaktär o i varje dröm.Skrivit postitlappar från 1 till 13 för varje karaktär så jag har koll på vilken som är vilken.
    Har kommit på hur den ska byggas upp.Vilken miljö den kommer att utspela sig ett café i Sundsvall som är 50-talsinspirerad där vännerna o ängeln kommer träffas en gång i månaden.
    Skrivit upp vad jag behöver göra research om och blir inspirerad av min ängels chattgrupp som hon startade innan hon dog där vi pratar stöttar o hjälper varandra.Inspireras av böcker serier filmer o av mina vänner o deras livsresor.För att hitta olika känslor gick jag in på FB o skrivit ner alla känslor där som beskrivs o försöker utveckla det. Ska inteeljuva mina vänner som lever sina drömmar o som sitter på mycket kunskap o erfarenheter.

    1. Så härligt att höra att du är igång med din berättelse Lisa! Och vilken planering det låter som att du redan gjort! Det låter som att berättelsen så gott som kommer att skriva sig självt när du väl är igång! Heja på och skriv så det ryker!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top