skip to Main Content

Överlevnadsguide för blivande författare – eller hur du hittar din Elizabeth Bennet

Scarlett O´Hara, Elizabeth Bennet, Anne Shirley … Om du liksom jag i grunden är en entusiastisk läsare, då vet du att det är karaktärer med engagerande livsöden som får oss att fortsätta vända blad. Läser du dessutom mycket feelgood, då vet du att här är det verkligen karaktärerna som står i centrum och deras utvecklingsresa som utgör storyn vi får följa.

Även om du läst och minns många fantastiska hjältinnor, så kan det ändå vara svårt att hitta fram till sin egen, men det kan också vara väldigt roligt. Själv tycker jag om att ställa frågor till min hjältinna för att ta reda på vem hon är. Kommer ni ihåg barndomens kompisböcker? Det behöver inte vara svårare än så:

  • Namn, adress, födelsedag, hårfärg, ögonfärg, vikt, längd.
  • Utbildning, yrke, drömjobb, hobbys.

Sedan lägger du till:

  • Familj, partner, barn, bästa vän, ICE, fiende.
  • Största rädsla, Lyckligaste ögonblick, Första minnet.

Självklart behöver du inte veta precis varenda detalj om din hjältinna om det inte alls är relevant för berättelsen. Varken du eller dina läsare behöver veta att din hjältinnas favoritfrukt är mandarin, om det inte har en särskild betydelse för din berättelse. Men, du behöver som författare känna din hjältinna väl för att kunna förstå henne. För att kunna ta reda på vilken hennes främsta drivkraft är och varför. Vad hon allra helst vill! För att förstå hur hon kommer att agera i möten med andra, eller när hon ställs inför en utmaning och varför hon reagerar just så, då. Kanske har din hjältinna en mörk hemlighet, en erfarenhet som påverkar allt hon gör här och nu?

Har du hört när författare säger att deras karaktärer överraskat dem, att de plötsligt börjat agera på egen hand. Det beror på att när du skrivit en bit på din historia, då kommer ditt undermedvetna – eller om du hellre vill kalla det din kreativitet – att hjälpa dig på traven. Den kännedom du har om din berättelse och dina karaktärer kommer att möjliggöra för fantasin att dra iväg på egen hand. Det är det som är en del av glädjen med skrivandet tycker jag, att vi som författare kan låta oss överraskas. Varför inte se om du kan låta dig överraskas redan nu? Ställ din timer på 10 minuter och flödesskriv på temat:

  • Min hjältinna är …

Och om du vill utmana dig själv ytterligare kan du pröva att skriva i jag-form, som om du själv vore din hjältinna, sätta dig in i hennes skor och flödesskriva på temat:

  • Jag är …

Kanske kan det redan nu visa sig att din hjältinna överraskar dig, med egenskaper som du ännu inte föreställt dig. Spännande, eller hur?!

Om de här övningarna hjälper dig att komma igång, och du inte vill tappa styrfarten, då hittar du fler inspirerande frågeställningar att utgå från i mina 3 enkla steg till din bokidé Här hittar du nya teman för hela första veckans skrivande, ett om dagen. Du kan alltså komma igång och vidare med ditt skrivande direkt?! Visst är du redo? Din egen Elizabeth Bennet väntar. Och du, om du vill komma igång ordentligt, hitta din bokidé, din hjältinna och fylla på med både skrivglädje och skrivverktyg, då tipsar jag dig om att hänga med på höstens härligaste skrivhelg! Vi träffas helt digitalt, du kan delta från bekvämligheten av din egen läsfåtölj, hur gott låter inte det?! Varmt välkommen till höstens härligaste skrivhelg den 1-2 oktober.

Ha en fin skrivhelg!

Bästa hälsningar

Sofia

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top