skip to Main Content

Överlevnadsguide för blivande författare – eller att gå på skrivkurs

Har du också AHA-moments ibland? Du vet ett sådant där tillfälle när polletten äntligen trillar ner och allt plötsligt känns glasklart?!

Ett sådant tillfälle för mig, var när jag insåg att skrivandet är ett hantverk. Det innebar att jag kunde lära mig hur man gör, det fanns inget magiskt recept som bara några få var förunnade att känna till. Kunskapen fanns där, för vem som helst att ta del av. Bekymret, tyckte jag – var att de allra flesta skrivböcker var bedrövligt tunga och komplicerade att ta sig igenom, förstå och använda! Om jag ska slå ett slag för ett alternativ vill jag tipsa om  Skriva Feelgood av Jenny Fagerlund och Caroline Säfstrand som är raka motsatsen. Boken är lätt att ta till sig och bjuder på konkreta tips och inspiration för en blivande författare oavsett genré. Jag vet att både Jenny och Caroline kommer att finnas på Bokmässan i Göteborg i helgen för att berätta mer, så passa på att titta förbi där de håller till om du är på plats, eller besök då LB förlags monter där ni hittar boken.

Anledningen till att du köper en skrivhandbok, eller går en skrivkurs, är förstås att du då får allt paketerat och klart. Du behöver inte scanna av hela internet för att själv plocka ihop brottstycken och sätta ihop dem till en helhet. Jag hade förmånen att gå skrivkurs för Simona Ahrnstedt på den tiden när hon höll ett par helgkurser i samarbete med Medborgarskolan i Stockholm. Då hade jag följt hennes skrivblogg, jag hade läst alla hennes då utgivna böcker och jag visste att det var just romance jag ville skriva. Jag var själv ny och grön till skrivandet och det jag behövde var inspiration för att komma igång. Just där och då, passade Simonas kurs mig som handen i handsken och jag vet att jag åkte hem på tåget efter den där helgen full av just av både inspiration och skrivlust.

På samma sätt som det finns en uppsjö av skrivhandböcker, finns det också en uppsjö av skrivkurser både via universitet och folkhögskolor och förstås kurser som hålls i egen regi av både författare och skriventusiaster. Om du är sugen på att gå en skrivkurs, men känner dig osäker på vilken du ska välja, då skulle jag vilja ge dig ett par frågor att fundera över:

Var befinner du dig i ditt skrivande?

Är det en inspirationsföreläsning du behöver, en gnista för att bara komma igång? Har du redan en bokidé men vill utveckla den vidare och lägga till fler verktyg i verktygslådan? Då kanske en grundkurs är något för dig. Eller är du redan igång och skriver, kanske har du redan skrivit ett helt råmanus? Ja, då är det kanske en fortsättningskurs du behöver? Hitta en kurs som matchar ditt behov som det ser ut just nu.

Vilken kurs ska du då välja?

Titta på vem eller vilka som håller i kursen? Känns det tryggt att välja en kurs via ett universitet, eller har du följt en kursledare som du känner ett förtroende för? Välj någon som både inspirerar och som du tror levererar det du hoppas på! Titta också på innehållet. Innehåller grundkursen skrivandets byggstenar så som dramaturgi, karaktärer, dialog och miljö? Får du chans till textutbyte i samband med fortsättningskursen så att du kommer att både få och ge återkoppling på dina och andras texter?

Självstudier, live på distans, eller på plats? 

Det här är naturligtvis en smaksak men fundera också, under vilka förutsättningar lär jag mig som bäst? För vi är ju olika där, vet du att du har disciplinen för en självstudiekurs? Tycker du om liveinslaget, att ha en kursledare framför dig i realtid och möjlighet att bolla med skrivkompisar men föredrar du att göra det från bekvämligheten av din egen läsfåtölj? Eller vill du passa på att ta dig till en fysisk lokal, sitta i skolbänken bredvid en skrivkamrat med kursledaren framför dig? Fundera, vilket passar ditt lärande bäst?

Våga ta steget! 

Jag vet många blivande författare som anmäler sig till mina kurser med ett lite nervöst ”nu kliver jag ur min comfort-zone” och är du en av dem som gör det vill jag verkligen skicka med ett; Bra jobbat! Jag vet precis hur det känns!! När jag började skriva berättade jag det inte för en människa, och att anmäla mig till Simonas kurs på plats i Stockholm var ett jättestort steg för mig. Det dröjde innan jag ”var där”, och vågade ta klivet! Men jag måste verkligen ge dig en vänlig knuff och säga – det är SÅ värt det!! Inspirationen jag själv får som kursledare men också när jag får chans att prata med mina författarkollegor om skrivande och böcker, den bär jag med mig långt efter varje tillfälle vi ses! Tro mig, det är dags =) Våga ta ett litet men mäktigt, modigt steg! Jag tror på dig!

Och du, till sist! Idag vill jag skicka med dig all MIN inspiration, för att du ska komma igång och skriva i höst! För att peppa dig att ta ett litet, modigt, mäktigt steg mot din skrivdröm! I onsdags bjöd jag in ett gäng blivande författare, precis som du, till en mysig Skrivlunch där vi fokuserade på att hitta din bokidé och att komma igång och skriva! Jag spelade in alltsammans och nu hoppas jag att du vill ta del i helgen, för visst vore det härligt att få komma igång och skriva i höst?! Nu kör vi! Varmt välkommen till Skrivlunch – hitta din bokidé och kom igång och skriv – helt gratis, häng med! Och psst. anmälan till vår Skrivhelg den 1-2 oktober, håller öppet över helgen och stänger först på söndag så det finns fortfarande chans till en plats vid skrivbordet då om du skulle vilja skriva vidare tillsammans =) Mer information om det hittar du här: Grundkurs Skriva Feelgood – varmt välkommen till helgkurs på distans.

Ha en fin skrivhelg!

Bästa hälsningar

Sofia

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top