skip to Main Content

Steven Kings skrivtips

Måndag och ännu en ny skrivvecka framför oss.  Jag låter mig inspireras och motiveras av några av Steven Kings tankar kring skrivande:

  1. Skriv för dig själv och oroa dig inte för vad möjliga läsare (eller andra skulle jag vilja tillägga) kommer att tycka. Att välja att skriva i en specifik genre eller med ett särskilt språkbruk bara för att det är ”finare” eller mer lukrativt än något annat är sällan ett framgångsrecept. Välj själv vad du vill skriva utan att bekymra dig om vad andra ska tycka.
  2. Släpp taget om rädslan. Författarens egen rädsla är en bidragande orsak till skrivkramp och ”dåligt” skrivande anser King. Jag håller med, rädslan för vad andra ska tycka om det man skriver, för att det man skriver inte är tillräckligt bra, för att man inte ska lyckas få sin bok färdig och så vidare är kan hejda den bästa. Så släpp taget om rädslan, det är bara en känsla den är inte du, skriv på!
  3. Ett ord i taget. Jag tror att det är ett alldeles utmärkt verktyg som King föreslår. Ett ord kan du alltid få ur dig oavsett hur fast du är och ett ord bredvid ett annat blir snart till en mening.
  4. Läs, läs och läs. ”Har du inte tid att läsa har du inte tid (eller verktyg) för att skriva”, säger King. Tillåt dig att inspireras av andra författare, ta med dig godbitarna och sätt din egen twist på dem.
  5. Låt dig inte distraheras. Stäng av tv, telefon och sluta surfa när du egentligen ska skriva.
  6. Sätt en deadline. King hävdar att ett råmanus, oavsett manusets längd, inte ska behöva ta mer än 3 månader. Det känns lite väl kort om man skriver parallellt med annat arbete men jag är helt för att sätta en deadline som sporrar till att sätta rumpan på stolen.
  7. Låt manuset vila. När du är färdig med ditt råmanus, låt det vila några veckor, därefter kan du själv se ditt manus med nya ögon och redigera det till det bättre. Kill your darlings, även när det krossar ditt hjärta.

”Du lär dig bäst genom att läsa och skriva mycket, de mest värdefulla lektionerna av alla är dem du lär dig själv”, säger King. Hoppas att du kan ta med dig några av Kings tankar in i ditt eget skrivande. Skriv på!

 

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top