skip to Main Content

Synopsis?

Jag ställde en fråga i författargruppen kring att använda sig av synopsis eller att skriva fritt och oj så många åsikter det finns. Allt från att synopsis känns som en tvångströja som effektivt dödar all kreativitet till att det är en absolut nödvändig karta för att någonsin bli färdig med sin berättelse. Steven King ska ha sagt något i stil med ”bara skriv” medan jag misstänker att Larry Brooks röstar för att använda en synopsis, eller i alla fall att tänka till kring hans verktyg innan man börjar skriva.

För egen del tog det mig flera år av planlöst skrivande för att inse att jag behövde något att gå efter för att någonsin bli klar. Det blev en synopsis som visserligen ändrades på en mängd sätt innan boken blev klar men den hjälpte mig framåt. Med ett hum om hur den dramaturgiska kurvan skulle se ut med hinder och vändpunkter visste jag att jag var på rätt väg och kunde också skriva små korta punkter om vad varje kapitel skulle handla om.  En varningsflagga för mig dock och som någon också skrev i kommentarerna, är att vissa författare kan fastna i att förfina synopsisen i oändlighet istället för att komma igång och skriva. Det kan jag absolut känna igen mig i. Jag går gärna och skruvar på min berättelse och mina karaktärer i huvudet länge länge, och måste mer eller mindre tvinga mig till tangentbordet men väl där är jag glad för alla tankar jag haft. Jag behöver verkligen en resrutt med de huvudsakliga resmålen inplanerade, sedan kan jag kosta på mig att ta små omvägar eller extrautflykter för då vet jag att jag alltid kommer att hitta tillbaka igen.

Ingen synopsis rätar dock ut tankevurpor som lite frisk luft och en glad kompis, glöm inte att ta en paus då och då.

Hoppas ni har en bra skrivardag!

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top