skip to Main Content

Annandag jul och jag smygskriver

Annandag jul och jag smyger mig till en kort stunds redigeringsarbete. Det där med att kombinera författarskap med ledighet och julmys är inte det lättaste. Samtidigt som man går och längtar efter den där gemensamma ledigheten kliar det i skrivtarmen och man drömmer om att smita undan en stund för att skriva. Dagen innan julafton kom manushögen tillbaka med alla sina rödmarkeringar, det är så spännande att se vad redaktören har för synpunkter. Hur manuset kan vässas lite till innan det går i tryck. Det är verkligen värdefullt med någon annans ögon på ens text. Så mycket som är alldeles tydligt för en själv men som visar sig inte alls nå fram till en läsare. Eller scener som kan utvecklas/kompletteras för att göra berättelsen fylligare. Vissa kommentarer kanske man inte alls känner igen sig i, men man prövar, ger det en chans och ofta blir det trots allt bättre.

Och sedan är det det där med ”kill-your-darlings”. Jag har skrivit några gånger om lektörsutlåtandet jag fick på mitt första manus. Jag fick tillbaka att jag hade två huvudstorys och jag föreslogs att stryka den ena = halva manus. Det var vare sig något jag själv tänkt på eller något jag gärna ville göra just då. Jag prövade, mycket motvilligt, och nu får den strukna halvan istället bli bok nummer två. Så nu får jag plocka upp min ”darling” igen och göra den till något eget och det är ganska härligt trots att det inte alls var tanken då. Dessutom förtjänar Anna en egen story.

Inspirerad av min sons läsbingo tog jag fram en julig skrivbingo för dig som vill komma igång med lite skrivövningar under ledigheten. Hoppas de kan inspirera! God fortsättning och skriv på! Skrivbingo

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top