skip to Main Content

Research

Idag njöt jag av ett besök till frisören, underbart!! Känns alltid oförskämt lyxigt att få sitta där och bläddra ostört i tidningar, om man inte är en feelgood/bokfantast som har en pocket i handväskan förstås… Te, nötter och choklad serverades också, nämnde jag att jag njöt? Nåväl, jag var inte helt bortkopplad från verkligheten. Jag började fundera, mitt under hårbottensmassagen, över var människor i de förnämare samhällsskikten går för att fixa håret, luncha, fika, shoppa? Insåg att bok nummer tre kommer att kräva research… och att det förmodligen inte kommer att vara ett dugg synd om mig under tiden  🙂  Vissa fördelar finns det med skrivande och research trots allt, man får chansen att pröva saker man aldrig kommit på, eller skulle komma sig för annars.

På tal om research brukar jag alltid ha med mig två saker i handväskan, utöver en bok att läsa, nämligen en anteckningsbok och telefon/kamera. Jag gör små anteckningar allt eftersom och till slut har jag en lång lista med frågor, konstateranden och tankar som jag skrivit ner och använder som input till min nya berättelse. Och även om jag verkligen är en het förespråkare för anteckningsböcker måste jag säga att möjligheten att ta bilder med telefonen är toppen! Då har man en absolut bild av hur det såg ut, en maträtt, ett rum, en frisörsalong. Det är guld värt när man sedan ska plocka in detaljer i sin berättelse. Minnet är selektivt och man kommer verkligen inte ihåg just de där små sakerna som kommer att lyfta ens berättelse en nivå bara man får till.

Nu vet jag att det enda jag borde fokusera på är bok nummer 2 som ska redigeras färdigt  🙂  men samtidigt finns idén till nummer 3 där och lockar och drar. Det är jag väldigt tacksam för dock! Tänk om man vaknade en dag och kände att där inte finns någon mer berättelse att berätta?

This Post Has 2 Comments

  1. Lite roligt med slumpen… sitter i detta nu och sippar Pukka-te med rosa flöte. Jo, det är kul med research ibland. Jag åker rätt mycket tåg och då är det jätteintressant att lyssna på andras samtal, både med ev medpassagerare men också när folk pratar i mobilen. Hörde en gång en man som uppenbarligen pratade med hustrun (det var hämtning på fritids och vad ska vi ha till middag osv) Efter att samtalet avslutades så ringde han upp älskarinnan (utan tvivel!). Grejen var att han nog trodde att han var ensam i tågvagnen och jag krympte mer och mer i sätet. Till slut blev det nästan pinsamt/genant med vissa detaljer som de tydligen skulle ägna sig åt vid någon tillfälle, så jag tryckte i lurarna i öronen. Men noteringar gjordes i anteckningsblocket 🙂

    1. Att tjuvlyssna är verkligen en författares bästa vän, både för inspiration men också för att få till språkbruk och dialog men ibland kan man absolut få lite för mycket av det goda 😉 Tänk vilka scener du kunde skriva efter det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top