skip to Main Content

Gestalta en känsla

Låtskrivare måste vara experter på att förmedla en känsla på bara ett par minuter. Lyssnar på musik, skriver och funderar över att just gestaltning, att förmedla en känsla i skönlitterära texter. Hur delger man läsaren sina karaktärers sinnesstämning genom att använda ordval, språk, mimik, gester, kroppsspråk?

Jag försöker att fördjupa en konfliktfylld scen, skriver och läser den om och om igen. Funderar över vad karaktärerna går in med i scenen, vilken deras bakgrund är, vilken relation de har till varandra. Hur de rimligtvis borde reagera, agera, känna och hur märks det? Var befinner de sig när scenen sedan är slut? Hur lämnar de scenen? Tillfreds? Upprörda? Med en känsla av att de gått ur konflikten som segrare eller förlorare?

Tycker om George R.R.Martins sätt att tillskriva alla karaktärer både mörkare och ljusare sidor. Det finns ingen som är alltigenom god, ingen som är alltigenom ond. Alla hamnar i situationer där de kunnat agera bättre, eller sämre, där de gör ett val som möjligen då avviker från deras normalläge, deras personlighet. Situationer som triggar igång sidor hos karaktärerna som de inte trodde att de hade.

Nu är det jag skriver inte i närheten av lika dramatiskt som Game of Thrones men det är en intressant tanke. Vad får en människa att reagera och förändras? Om man tänker sig att karaktärerna ska  börja på en plats när boken inleds och utvecklas vidare till en annan vid bokens slut. Vilka situationer måste de hamna i för att triggas till en förändring? De allra flesta vaknar inte bara en dag och inser att de ska göra en livstilsförändring. Nej, något händer, något utlöser förändringen, triggar igång den. Vad triggar igång dina karaktärer? Vad får dem att ta det där beslutet? Det där nya klivet som de inte hade planerat för, kanske inte hade en tanke på att ta men situationen helt enkelt kräver av dem? Vad får dem att inse att ”winter is coming”   🙂  ?

 

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top