skip to Main Content

Scrivener eller word?

Scrivener är ett skrivverktyg som många författare använder. Behöver man det, eller går det lika bra med word och en anteckningsbok? Svaret är förstås enkelt, naturligtvis går det lika bra med word och en anteckningsbok men vissa saker kan säkert vara lättare i Scrivener bara man vänjer sig vid funktionerna. Det jag lyckats snappa upp av Scrivener (vilket säkert inte är en bråkdel av alla fiffiga funktioner!!) är att:

  • Scrivener är bra att använda i idéstadiet. Det finns en funktion som liknar post-it lappar där man kan skriva ner tanke efter tanke på en enskild lapp på skärmen. Man kan sedan sortera dem och börja bygga upp sitt manus utifrån dem.
  • man kan sortera texten i kapitel och avsnitt i Scrivener, snarare än ett långt sammanhängande och rullande dokument som i word. Det ger en översikt och man kan lättare söka sig fram mellan kapitel och avsnitt.
  • man kan flytta kapitel och avsnitt genom att helt enkelt dra dem dit de ska.
  • man kan göra markeringar i texten, anteckningar till texten och också koppla ihop avsnitt med research till texten. Man har alltså allting kring sitt bokprojekt samlat på ett och samma ställe.

Jag kan inte låta bli att tycka att det låter lite spännande med Scrivener, samtidigt är jag osäker på om det skulle passa mig. Det låter absolut bra med en ”post-it”-funktion i Scrivener men jag tycker om riktiga post-it-lappar och färgglada pennor. Jag tycker om att flytta fysiska lappar fram och tillbaka för hand och kanske knöla ihop en och annan för att skriva en ny om det blir galet. Och jag skriver min berättelse från början till slut, rakt upp och ner. Mycket sällan har jag ett behov av att flytta avsnitt fram och tillbaka.  Det är först på det allra sista redigerastadiet som jag börjar hoppa fram och tillbaka i texten för att ta bort, lägga till, skriva om annars går jag fortfarande från början till slut även när jag redigerar. Men vid det där absoluta slutskedet får jag väl medge att jag kan ha ganska svårt att snabbt hitta dit jag ska, det blir mycket scrollande fram och tillbaka som kanske Scriveners struktur och översikt skulle ha hjälpt mig med.

Vad blir slutsatsen? Att jag harvar på i word 🙂  Någon gång längre fram får jag kanske ta ett nytt försök med Scrivener. Till dess håller jag fast vid mina riktiga anteckningsböcker, mina post-it lappar och mina färgglada pennor. På precis samma sätt som jag fortfarande envisas med att låna böcker på biblioteket och ha en papperskalender. Har du provat Scrivener? Blev du fast?

This Post Has 2 Comments

  1. Jag använder Scrivener sedan jag fick erbjudande om att köpa det till reducerat pris när jag skrivit NaNoWriMo för några år sedan. Jag verkligen älskar Scrivener även om jag inte använder en bråkdel av alla funktioner. Funktionen att lätt kunna sortera om är väldigt bra, att se översikten på en ”anslagstavla” som postitlappar och att kunna spara som valfritt format när en är klar är verkligen toppen.

    1. Hej Efwa, så roligt att du använder Scrivener och att du hittat funktioner som är till hjälp i ditt skrivande 🙂 Jag får allt ge det ett försök till lite längre fram när jag lyckas slita mig från mina fysiska post-itlappar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top