skip to Main Content

Glada nyheter och ”skjuta upp sjukan”

Glada nyheter från förlaget, ”Hemma där hjärtat väntar” ska få bli ljudbok i juni. Det ska bli så roligt att höra någon annan läsa det jag skrivit och så spännande att få veta vem som ska läsa den. Det gav mig också en välbehövligt skjuts inspirationsmässigt, nu ska här skrivas! Jag har en deadline som närmar sig och en berättelse som vill ut och ska ner på pränt. Det är verkligen mycket tuffare att få ur sig nummer två. Jag vet egentligen inte varför. Storyn finns där, karaktärerna likaså, ändå är det så svårt och det går så oändligt långsamt! Främst är mitt bekymmer att inte låta mig distraheras av annat. Jag har lidit en lång stund av ”skjuta-upp-sjukan” studsat runt på facebook och gjort helt andra saker än att sätta rumpan på stolen. Hur råder man då bot på ”skjuta-upp-sjukan”? Genom att:

  • sätta en deadline är a och o. Helst inte bara en deadline för sig själv utan också för någon annan om det så må vara att manuset ska skickas till testläsare, till lektör eller till förlag.
  • vara tydlig med vad man behöver från sin omgivning (läs, skrivtid). Om inte familjen är med på tåget och har förståelse för att du behöver skrivtid är det oändligt mycket svårare att avsätta tiden som krävs.
  • erkänna för sig själv att det är enormt tidskrävande och svårt att skriva en hel bok. Det är inte bara snutet ur näsan på en halvtimma. Du kommer att själv behöva avsätta tid och prioritera skrivandet framför annat. Fråga dig själv hur mycket du är beredd att offra för att bli färdig med din bok och var ärlig mot dig själv. Skapa rimliga förväntningar och en rimlig tidplan.
  • planera in skrivtiden så att du vet när och var du ska sätta sig. Har du möjlighet är en skrivretreat, någon dag eller några timmar utan störningsmoment och öronmärkta för skrivande, ett bra sätt att komma vidare i skrivandet.
  • hitta inspiration och kreativitet. Många författare vill göra gällande att man bara ska se till att sätta rumpan på stolen och inte leta efter ursäkter. Det tror jag också, att man inte ska leta efter ursäkter alltså. Däremot tror jag att det blir både bättre och lättare om man faktiskt känner sig inspirerad och kreativ när man ska skriva, så försök att trigga igång den känslan innan du sätter rumpan på stolen. Det kan handla om att lyssna på musik, gå en promenad, skapa en moodboard eller för all del en synopsis att utgå från.
  • stänga av alla sociala medier för att undvika att gå in och surfa på facebook, bokbloggar eller andra forum.

Nu ska jag följa mina egna goda råd och skriva på! Gör det du också och hör av dig om du behöver skrivpepp 🙂 vi klarar det!

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top