skip to Main Content

Ge inte upp!

Då var det dags igen, vardag. I påskhelgen har det varit skrivarstuga och det har varit härligt! Det är verkligen inte att underskatta att få chans att sitta längre pass med sin text och återkomma till den flera dagar, då blir ord skrivna minsann. Mina skrivtips när jag trots allt kört fast i helgen har varit:

 • Hoppa fram till ett kapitel som du längtar efter att få skriva.
 • Börja från slutet. Skriv slutet och gå bakåt. Vart vill du/vilka vill du att dina karaktärer ska vara när berättelsen tar slut? Vad behöver de göra för att komma dit? Bygg bakåt.
 • Ta en paus, ut och få lite luft.
 • Ut bland folk, inspirationen kan komma från oväntade håll i ett samtal med familj, vänner eller tjuvlyssnat i mataffären.
 • Ett tips jag inte prövat men tyckte lät väldigt intressant var ett jag fick från Lasse, en av våra feelgoodvänner i gruppen Feelgoodfredag på Facebook. Lasse använde sig av ”Svarta sidan” tror jag han kallade det. Ett tomt worddokument där man bara fortsätter att skriva när man kör fast. Skriv och skriv vad som helst, osammanhängande meningar om något helt annat eller bara ord. Till slut lossnar det och hör och häpna kan man ibland dessutom plocka upp snilleblixtar från ”Svarta sidan”.

Det var några snabba tips för att inte tappa geisten när vi nu går in i vardagen igen, hitta de som passar dig och tipsa gärna oss andra om du kommer på ett riktigt bra sätt att hålla ångan uppe! Ge inte upp nu utan kör på, boken ska bli färdig, ingen återvändo 🙂

PS. Vad hände med påskäggen undrar den uppmärksamme. Jag åkte på skrivretreat utan täckning 🙂 men visst delades det ut påskägg. Här kommer de glada vinnarna som alla fått meddelanden till sina mailadresser. Grattis till dem alla! DS.

 • ett bokpaket med feelgoodböcker – Sara Andersson
 • ett gratis Lilla Lektörspaketet – Helena Fridén
 • en gratis Förstakapitelanalys eller – Bo Niklasson
 • en gratis Synopsisanalys – Veronica Sigfridsson

This Post Has 4 Comments

 1. Ja tips kan man inte få för många av. Men svarta sidan tror jag inte skulle funka för mig. Lite av blanka arket förbannelse av ett vitt dokument som bara illstirrar mot mig. Men att hoppa fram, kan vara en lösning. Får jag bara fart på fingrarna brukar det ena ge sig efter det andra 🙂

 2. Då får du testa att hoppa fram och så struntar du högaktningsfullt i det andra tycker jag 🙂 Man ska ta med sig det som funkar för en själv!

 3. Börja från slutet är ett så bra tips! Det gjorde jag och genast blev de där sista kapitlen så mycket enklare att skriva – eftersom jag visste vad som krävdes för att det skulle hänga ihop med slutet.
  Ett annat tips som jag använder när jag kör fast är att ta en dusch. Det är som att all frustration bara rinner av mig tillsammans med de dåliga idéerna och kvar finns de tankar som är positiva och bra 🙂

  1. Så roligt att du hittade ett tips som fungerade för dig i ditt skrivande 🙂 Man ska plocka åt sig godbitarna. Jag tycker också att det är precis så att det blir lättare att se vad som behöver finnas med för att kunna knyta ihop det när jag redan skrivit slutet vet jag ju vart jag är på väg.
   Och en dusch, eller en promenad, eller en joggingtur för all del kan absolut vara sätt att bli av med frustrationen och rensa huvudet. Tack för input Kristina! Kämpa på med skrivandet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top