skip to Main Content

Snabba tips från lektören

Vilken underbar dag det var igår, solen sken, dimman rullade in från havet och vi bar ut möbler i nya uterummet så att vi kan sitta där idag och njuta av ljuset. Ser fram emot att boa in mig med en egen skrivplats där ute. I utopin står där en stor fluffig öronlappsfåtölj med tillhörande fotpall, jag får se om jag lyckas muta in ett sådant hörn. Idag ska det bli några timmars skrivande och läsande det fina vädret till trots, rumpan på stolen är det som gäller.

Jag skickar med er några snabba korrekturtips från lektören för att vässa era texter idag. En lektör korrekturläser inte manus om man inte särskilt kommit överens om det men vi markerar naturligtvis och kommenterar det som sticker ut när vi läser. Några av de vanligaste korrekturmöjligheterna att rätta till i många av de manus jag läser är:

 • Rensa bort alla utfyllnadsord ju, liksom, men, fast. Hitta era favoritord, jag lovar att ni har några. Utan att ha tänkt på dem kommer ni att märka att ni använt dem ett mycket stort antal gånger genom ert manus.
 • Liknelser, vissa använder liknelser i både tid och otid. Är du en av dem, se till att rensa bort några av dem och behåll bara de allra bästa.
 • Att börja meningar med men och och är okej någon gång men i 90 procent av fallen blir din text skarpare om du helt enkelt tar bort det inledande ordet.
 • Strössla inte med skiljetecken parenteser, semikolon, upprepade punkter, talstreck inne i löptexten. I texten använder du punkt, komma, eventuellt vanligt kolon om det finns skäl för det och i dialog talstreck eller citattecken.
 • Var sparsam med kursivering. Använd det för att lägga särskild betoning på ett enstaka ord eller en fras men använd det inte genomgående i texten. Kring kursivering finns vissa undantag, exempelvis kan brev eller minnen ibland skrivas helt i kursiv text och det är helt okej men var i övrigt sparsam.
 • Arbeta med din meningsbyggnad, undvik väldigt långa eller mycket korta meningar. Använd kommatering, läs meningen högt för dig själv, ofta kan du höra vart du ska sätta ditt skiljetecken.

Sätt nu igång att jobba med ditt manus och ta dig gärna en titt under lektörstjänster, hela mars månad är det lektörsrea =) Välkommen att höra av dig så hjälps vi åt att putsa på ditt manus tills det glänser!

This Post Has 2 Comments

 1. Tack Sofia för bra tips. Synpunkterna under punkt fyra gör mig dock i viss mån fundersam. Jag tillhör dem som använder skiljetecken ganska flitigt, även om jag inte ”strösslar” med dem. Kanske inte parenteser, men talstreck runt inskott, upprepade punkter vid oavslutad tanke eller yttrande, och framförallt semikolon, vilket jag ofta nyttjar vid ”konsekvenstillägg” eller liknande, där jag tyckt att punkt och ny mening blivit onödigt starkt. Uppenbart stämmer också tanken sett mot kommentarena ur ”Semikolonets dag”, som följde med Ann´s utskick för ett par månader sedan. Likaså i vad jag sett hos tidigare författare. Jag känner inte igen beskriveningen av det här som handikapp för en text, utan förr som ett utslag av den enskildes personliga skrivprofil.
  Utveckla gärna frågan ytterligare.

  Mvh: Hans

  1. Hej Hans, hur jag kunnat missa din kommentar är en gåta men här kommer ett svar om än mycket sent. Punkt 4 handlar om överanvändning, att just ”strössla” med skiljetecken så att texten blir upphackad och nästintill oläslig. Att använda skiljetecken som upprepade punkter vid oavslutad tanke eller semikolon vid något tillfälle där det finns skäl för det är ingenting som påverkar din text negativt utan kan däremot fylla sitt syfte och vara effektfullt. Däremot om det används på ett sådant sätt att det istället indikerar att du som författare är osäker på hur du arbetar med meningsbyggnad. Eller om du istället för att gestalta lägger in förklarande parenteser, då kan det upplevas handikappande för texten. Jag hoppas att det kan vara förtydligande och beklagar sent svar. Trevlig sommar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top