skip to Main Content

Internationella kvinnodagen

Internationella kvinnodagen har kommit och gått och jag funderar över kvinnor som skriver böcker. Det finns så oändligt många goda exempel Lucy Maud Montgomery författare till Anne på Grönkulla, Selma Lagerlöf, Astrid Lindgren med sin Pippi naturligtvis, Nora Roberts inom romancegenren, J.K Rowlings inom fantasy, Camilla Läckberg inom deckargenren, Camilla Davidsson, Emma Hamberg, Katarina Bivald, Annika Estassy Lovén och så vidare inom feelgood. Listan kan göras lång. I ärlighetens namn har jag aldrig tänkt på om det är en kvinna eller man som skrivit boken jag valt att köpa eller låna och läsa. Säkert är det naivt eller så borde det i den bästa av världar vara oväsentligt. Jag läser baksidestexten, ögnar eventuellt igenom första sidan och får medge att jag också gärna ser ett fint omslag, även om det inte över huvud taget är någon garanti för att boken är bra innehållsmässigt.

Oavsett vill jag se starka kvinnliga huvudpersoner. Jag läser mycket romance eftersom jag också själv skriver i genren och särskilt där tycker jag att det är viktigt att författaren skriver medvetet för att lyfta fram och porträttera kvinnor med egna röster, egna drivkrafter och viljor. Behöver man inspiration som aspirerande romanceförfattare är Simona Ahrnstedt en mästare på att skapa starka kvinnliga huvudpersoner och på att skriva modern romance. Jag jobbade mycket med Klara i ”Hemma där hjärtat väntar” för att ge henne både en egen röst och en egen drivkraft, inte bara drivkraften att söka kärleken utan i första hand drivkraften att hitta sig själv. Ofta är det väl så att det är först när du hittat dig själv, när du vet vem du är och vad du står för, som du också har förmågan att se och ta emot kärleken från någon annan. Just det är en utmaning att porträttera för alla romanceförfattare.

Dagens skrivövning: Fira den internationella kvinnodagen med att läsa böcker av skickliga kvinnliga författare och skapa själv berättelser med starka kvinnor i huvudrollen.

 

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top