skip to Main Content

Inspireras av andra

En stor källa till inspiration är att läsa böcker skrivna av andra författare inom samma genre. Eva Ludvigsen beskriver hur hon som gammal forskare gick igenom en mängd böcker inom genren hon ville skriva och ställde sig frågor som: Hur många män är överjordiskt snygga, anrika och ensamvargar? Hur många kvinnor är vältränade utan att ha sett ett gym etc? Jag gjorde likadant. Jag vet inte hur många böcker jag läste för att hitta konceptet, särskilt Nora Roberts som jag tycker mycket om.

Även om det inte finns en mall för hur böcker ska skrivas finns det fler och fler verktyg att hitta ju längre man håller på. Den dramaturgiska kurvan är en ledstjärna. Att identifiera återkommande hinder och vändpunkter inom den genre man vill skriva och sedan sätta sin egen twist på dem är en annan. Klassikerna har skrivits hur många gånger som helst, Askungen är ett ständigt återkommande koncept inom romancegenren. Man ska inte vara rädd för att härma andra säger Vanessa Grant, författare till Writing Romance, imitation är ju den högsta graden av beundran.

Dagens skrivövning: Låt dig inspireras, plocka fram några av dina favoriter inom den genre du vill skriva och studera dem. Vad har de gemensamt? Finns det något du kan återanvända?

 

This Post Has 2 Comments

  1. Nora Roberts är min absoluta favoritförfattare – även om den senaste serien om Three Sisters Island inte är den bästa jag läst. Bröllopssviten däremot! Och Irlandstriologin – årets bokreafynd – älskar jag.
    Ditt råd att läsa massor av böcker inom den genre man planerar att skriva i, tycker jag är superviktigt. Speciellt inom genres där läsarna har höga förväntningar på hur det ska vara. En deckare där mördaren inte avslöjas eller en romance där kärleksparet inte får varandra på slutet, det är big no no.
    Få en känsla för vad läsarna förväntar sig av din story.

    1. Ja visst är hon underbar, bröllopssviten tyckte jag mycket om men allra bäst måste jag säga att jag tycker om Systrarna i Clare. Var det dem du tänkte på? I annat fall är de underbara, läs dem!
      Det är absolut viktigt att läsa mycket i genren man vill skriva i just av anledningarna du nämner. En annan anledning är att hitta stereotyperna och fundera över hur man själv kan utmana dem och sätta sin egen twist på dem. Den långa, mörkhåriga och bredaxlade mannen till exempel. Kanske ”måste” han finnas med i en romance men hur kan man sätta sin egen twist på honom? Kan han till exempel ha en alldeles särskilt back-story som ger honom ett oanat djup och gör honom genuin, verklig och lätt att sympatisera med?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top