skip to Main Content

Lägger pussel

När man lägger pussel börjar man ofta med hörnbitarna, de största, allra viktigaste, men också lättaste bitarna. Sedan börjar man plocka ut kantbitarna, lägger ramen kring det som ska bli helheten. Ramen är lite svårare men fortfarande jobbar vi med det som vi är ganska säkra på. Sedan kommer den stora utmaningen, att fylla ramen med innehåll så att vi får ett resultat i form av en vacker bild.

Jag har hittat hörnbitarna, jag har början, slut och ett par händelser som är avgörande. Jag kämpar med att få ihop kantbitarna, några av dem trilskas och vill inte ligga bredvid varandra, några är lika men passar ändå inte ihop. Skriver post-itlappar och flyttar dem fram och tillbaka. Om detta händer här kan detta hända där. Nu är det de små trådarna som ska falla samman för att bilda helheten, en stadig ram.

Sedan är det resten av innehållet, mitten, det är som ska fylla hela ramen till en vacker bild, en sammanhängande helhet. Varje huvudkaraktär ska ha sin utvecklingskurva, sin tidslinje och alla ska vävas samman. Ibland blixtrar det till, den där känslan när en idé äntligen fyller i några av de sista luckorna för att färdigställa en del av pusslet. Det är fortfarande några bitar jag inte hittar, några hinder jag inte riktigt fått klart för mig, några saker som jag inte riktigt vet hur de hänger ihop och hur de kommer att påverka. Men det kommer och det är lördag, en alldeles utmärkt dag att lägga pussel.

Dagens skrivövning: Vilka är dina hörnbitar? Början, mitten, slut. Vilka är dina kantbitar? Dina viktigaste hinder och vändpunkter? Vilka är dina karaktärers utvecklingskurvor, tidslinjer? Vad utgör bitarna du ska fylla ditt pussel med? Är du klar över hur bilden ska se ut när du är färdig? Ibland ser inte bilden inte riktigt ut som på kartongen, färgerna är annorlunda och ibland tycker vi till och med att motivet skiftar lite. Men det är okej. Det är ju det som är spännande, när berättelsen tar egna vägar. Men det skadar ändå inte att lägga pusslet.

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top