skip to Main Content

Feelgoodfredag

Nu är det dags igen, feelgoodfredag, även om det är en mycket förkyld sådan i det Yménska hemmet. Feelgoodgenren är på uppsving säger de, både förlagen och bokhandlarna har fått upp ögonen vilket hyllmeter av feelgood i affärerna skvallrar om. Jag känner mig ganska säker på att det beror på att vi alltmer behöver en stunds hoppfull verklighetsflykt som lämnar oss med någon form av tilltro till det goda i världen. Även om vi skandinaver gärna vill ha det lite mörkt och dystert – winter is ständigt coming 😉

Lästips för den som vill hålla vintern stången och hänga med i feelgoodsvängen är att bekanta sig med författare som Lucy Dillon, Marita Conlon-Mc Kenna, Emma Hamberg, Camilla Davidsson, listan kan göras lång. Gemensamt för genren som sådan är just det lyckliga slutet och att de generellt handlar om vanliga människor som vi kan känna igen oss i.

Vill du själv lyckas med feelgood är några tips:

  • Gräv där du står, bygg upp en miljö du känner väl landsbygd eller storstad, du vill skapa igenkänning för många.
  • Samla karaktärsdrag från dig själv och andra, både styrkor och svagheter. Återigen du vill skapa igenkänning och en hel människa, bygg av det en huvudperson.
  • Vänner och/eller familj är en viktig ingrediens i feelgood. Tänk på att begränsa antalet karaktärer men det måste finnas några goda vänner/ familjemedlemmar för huvudpersonen att stötas och blötas med och emot.
  • Ett lyckligt (eller åtminstone tillfredställande) slut.
  • Sist men inte minst. Läs feelgood av författare som balanserar det småputtrigt mysiga med stil och humor utan att det bli för sockersött, så att du får en känsla för genren.

Igår skickade jag iväg ett riktigt feelgood-paket, visserligen fyllt av romance, till alla hjärtansdagsvinnaren Anna. Jag hoppas att du hittar en stund att dra upp fötterna för en stunds trevlig läsning i helgen. Idag fick jag också chansen att för första gången signera min egen bok. Mina goa kollegor hade ordnat en releasefest på jobbet, bubbel och allt, så roligt! Den känslan tar jag med mig in i helgen, det är därför vi skriver, för att andra ska läsa våra berättelser och förhoppningsvis förälska sig i våra karaktärer. Trevlig skrivhelg alla!

 

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top