skip to Main Content

Romance

 

En av de vanligaste frågorna jag får när människor får veta att jag skrivit en bok är: ”Är det en deckare?” I Sverige både skrivs och läses många deckare så det är förstås inte konstigt att frågan ställs. När jag istället berättar att jag skrivit en Romance får den som frågat ofta något förvirrat i blicken kort efterföljt av ett nästan beklagande; ”Jahaaa.” Eller ett smått skrockande: ”Som 50-shades” då… Eller en fortsättning i form av: ”Men deckare måste väl vara svårt att få ihop ändå, med alla ledtrådar…”

Ibland låter jag det passera, ibland går jag in i en argumentation. Romance är trots allt en av världens största litterära genrer, och ja även romance kan vara kvalitativ välskriven litteratur och nej vare sig traditionella Harlequin från 70-80-talet eller 50 Shades är som sagt ensamt representativt för all romancelitteratur även om det är en del av Romancegenren som sådan. Modern Romance skulle jag vilja säga generellt strävar efter att porträttera starka kvinnliga huvudrollsinnehavare som utmanar både svårare frågor, normer och värderingar men som också, om den ena huvudkaraktären är man, arbetar med att porträttera den manliga parten som en faktisk person med ett rikt känsloliv.

Och ja, det är säkert svårt att skriva en deckare och få ihop alla ledtrådar, precis lika svårt som det är att få ihop en karaktärsdriven kärleksroman på 300 sidor med hinder och konflikter i en eskalerande dramaturgisk kurva.

Med det sagt är mitt råd.

Skriv det du själv tycker bäst om att skriva och läsa oavsett genre. Älskar du deckare och plöjer igenom hyllmeter av dem så skriv då för guds skull en deckare om du själv vill skriva något. Men älskar du romance, eller feelgood, eller fantasy eller vad det må vara och läser bok efter bok i den genren så skriv då en bok ur den genren. Man brukar säga att man ska gräva där man står. Skriver du i en genre du väl känner till så vet du vad läsaren förväntar sig för att du vet vad du själv vill läsa och vad andra som blivit framgångsrika inom genren redan skrivit och hur de skrivit det. Inspiration är den högsta graden av smicker så våga låta dig inspireras av dina favoritförfattare när du sätter igång med ditt eget bokmanus. Och du, det finns bestsellers inom alla genrer!!

 

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top