skip to Main Content

Knäcka läskoden

Kommer ni ihåg den där känslan när ni äntligen knäckte läskoden? Det var som att lära sig cykla, plötsligt bara fanns det där. Bokstäverna var inte längre bara bokstäver, de var ord som bildade meningar och slog upp portarna till en helt annan värld. Stora ordar nu och när ordet kommer ut rätt skiner ansiktet upp som en lycklig sol. Jag minns det så väl! Jag kommer också ihåg när jag fick mitt första lånekort på biblioteket, hur det såg ut där barnböckerna fanns, känslan av hur oändligt många de var. Har ni sett Sex and the city när Carrie uppmanar Mr Big att lukta på hennes lånebok, jag skrattade gott för jag förstod henne precis! Det måste vara ett säkert tecken på att man är en riktig boknörd 🙂

Jag älskar fortfarande bibliotek, känslan av att få ta med sig en hel trave med böcker hem. Nuförtiden är det mest barnböcker i högen men det är också en lyx att få återupptäcka gamla sagor och nya tillsammans med barnen. Aldrig kiknar man väl så mycket av skratt som när man hittar en riktigt rolig godnattsaga? Jag skrev om att hålla spänningen uppe igår. Det blir förstås särskilt viktigt i barnböcker, tålamodet är ofta så kort och de är grymma domare som bestämmer sig ganska direkt för om boken är tillräckligt bra eller inte. Vissa lånar vi igen och igen och andra blir knappt öppnade innan det är dags att lämna tillbaka dem.

De vi lånar igen och igen är de som får oss att känna något och där det händer grejer. Det får gärna vara busigt och lite galet och ibland lite förbjudet och läskigt. Det är de där böckerna som får barnen, och mig, att kikna av skratt som åt Kråkans upptåg i Mamma Mu eller Snurrans bus. De där böckerna när barnen slår händerna för ögonen för att det är så himla härligt läskigt, allt som innehåller lagom otäcka monster och mörker. Eller de där när barnen säger ”Men mamma så där får man väl INTE göra?!” och så skrattar vi gott åt alltihop, då är det mycket Emil.

Kommer du ihåg känslan när du knäckte läskoden? Vilka böcker bara älskade du? Vad var det som gjorde dem så fantastiska?

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top