skip to Main Content

Stör en lektör

Har fått en del frågor sedan jag själv utbildat mig till lektör vad en lektör egentligen gör? Jag brukar lite förenklat svara att vi läser andras bokmanus och ger kreativa synpunkter på hur de kan förbättras. Bakom det svaret ligger enormt mycket arbete, dels många studietimmar och mängder av både studie- och skönlitteratur som vi läst och begrundat. Men också när vi väl tar tag i ett manus så handlar det om ett gediget arbete. Vi läser varje rad, varje kapitel med fokus på både detaljer och helhet. Vi grunnar över den dramaturgiska kurvan, hinder och vändpunkter när kommer de? Vilka är de? Hamnar de där det ger mest effekt? Vi tittar på språket, passar det målgruppen och vi tittar på karaktärer, kommer de till liv? Vart finns tomteblossen? De små glimtarna som bara väntar på att slå ut i färglada kaskader på himlen. Allt detta och mycket mer tittar vi på och kokar samman alltihop i ett utlåtande med en konkret handlingsplan och tips på hur du som författare kan arbeta vidare med din text. Ett utlåtande som vi vet, oavsett hur respektfullt och ödmjukt vi än uttrycker oss, ofta behöver en liten stund för att landa hos mottagaren.

Jag har själv anlitat egen lektör till mitt manus som nu publiceras och också haft lektör och redaktör via förlaget som vänt och vridit på mina texter. Det första jag sett när jag läst deras utlåtanden är alla negativa synpunkter som om de vore skrivna i eldskrift. Jag har alltid varit tvungen att lägga ifrån mig utlåtandet en stund efter första gången jag läst det, låta det jäsa lite för att sedan ta upp det igen. Vid kanske tredje eller fjärde genomläsningen kan jag börja ta till mig att det de säger faktiskt är kloka och i mångt och mycket helt ovärderliga synpunkter och vid den femte ser jag att de faktiskt berömt det jag skrivit också.

Med det i åtanke och med all respekt för den känslan skriver jag nu mina utlåtanden. Det är verkligen ens bebis man skickar iväg, man har suttit och vakat över texten sena nätter, pysslat om den med något vänligt ord här och där, fantiserat om hur det kommer att bli när det blir stort och flygfärdigt och förlaget äntligen kommer att se manuset för vad det är, fantastiskt!

Så vad gör en lektör? En lektör ser med objektiva ögon på din bebis och säger att din bebis är fin men också att den behöver utvecklas, den behöver få vissa nödvändiga förmågor för att bli flygfärdig. Den behöver kläs på, få skor och vantar, ben att springa på och en röst att ropa med. Med det sagt är din bebis alltid din och du förbereder den precis som du vill innan du släpper iväg den ut i världen.

Just den här lektören är så tacksam för er som väljer att anförtro er text just till mig, jag lovar att varsamt ta hand om den en liten stund och kanske kan jag ge er några tips på lämpliga skor och vantar 🙂

 

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top