skip to Main Content

Den viktigaste frågan!

Hurra! Är på rätt spår och fick superfin feedback från redaktören på förlaget. Känner mig grymt peppad att ta tag i manuset igen! Och så mycket idéer jag fick. Ibland behöver man bara ett litet frö från någon annan för att få skjuts i berättelsen. Ett hett tips är att hitta i alla fall några trogna vänner som man kan bolla med i idéskedet och när man kör fast.

Vissa författare vill inte yppa ett ord om vad de skriver om för att de då tycker att hela berättelsen tappar magin. Jag är lite benägen att hålla med och jag berättar absolut inte allt för någon medan jag skriver men jag har särskilt två fina vänner som orkar med alla mina tankevändor och hjälper mig att grubbla över alla hypotetiska och fullständigt osammanhängande frågor. Kan man verkligen? Men är det inte för mycket? Det lyfter inte vad ska jag göra? Kan han ha varit gift? Kan hon vara gravid?

Och framförallt, den fråga alla författare borde ställa sig själv minst en gång i kvarten. Eller åtminstone en gång i varje scen och dialog:

Är det trovärdigt?

Skulle en person i den här åldern, i den här delen av världen, i den här situationen verkligen agera så här? Är det trovärdigt? Och är du osäker så ge dig ut och gör din research, tjuvlyssna och studera mänskligt beteende är en hel vetenskap. Sätt dig på fiket och lyssna eller gå till den plats du skriver om om det är möjligt. Varför inte besöka ett viktväktarmöte, en utomhusträning i parken, sätt dig i kyrkbänken och ta in sceneriet och predikan eller vad det nu må vara du skriver om. Om du skriver böcker som riktar sig till barn och ungdomar, eller i en specifik genre så läs då för guds skull böcker ur den genren för att se vad som går hem om ditt mål nu är att skriva en kioskvältare och nå ut till den breda massan.

Så, vad väntar du på? Gå till din egen text, ifrågasätt trovärdigheten, researcha mera och framförallt – Skriv på! Lycka till!

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top