skip to Main Content

Vem skriver du för?

Ibland när jag läser olika bokmanus märker jag att författaren är osäker på sin målgrupp, eller i alla fall inte tydlig i sin text, sitt språk och sitt innehåll med vem de vänder sig till. I vissa fall tror de att de riktar sig till en målgrupp medan deras text säger något annat. Lika viktigt som det är att fundera över våra karaktärers drivkrafter är det att ibland fundera över våra egna. Vem skriver jag för? Är det byrålådan, en liten krets av nära vänner, en särskild yrkeskategori, en speciell genre, eller vill jag skriva för en lite mer diffus målgrupp av personer som är precis som jag själva och vilka är egentligen det?

När jag väl vet vilken målgrupp jag har för mitt bokmanus försöker jag fundera över vilka förväntningar mina potentiella läsare har? Eftersom jag själv skriver i genren romance vet jag mycket förenklat att mina läsare förväntar sig en kärlekshistoria som nästan alltid har ett lyckligt slut. Jag skriver nästan eftersom det inte finns någon regel utan undantag. Det finns exempel på när en av huvudpersonerna till och med dör på slutet men det är mer sällan och då har författaren byggt upp väldigt väl till detta för att läsaren ändå ska känna att slutet är tillfredställande. Deckare har sitt eget koncept, sitt eget kontrakt med läsaren, likväl som barnböcker.

Man brukar prata om ”ett kontrakt med läsaren” och det handlar om just det, att veta vad ens potentiella läsare förväntar sig av berättelsen och leverera det gärna med en unik och oväntad twist men resultatet måste ändå, lyckligt eller ej, kännas tillfredställande för läsaren.

Vem skriver du för? Vilken är din målgrupp? Hur ser kontraktet med din läsare ut? Och vad är ett tillfredställande slut för din läsare?

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top