skip to Main Content

Kasta karaktärerna till hajarna

Arbetar mig långsamt fram mellan hinder och vändpunkter. Vanessa Grant skriver: ”A satisfying book pits characters against overwhelming odds, then leaves them to fight through disaster after disaster until miraculously, victory is won.” Böcker handlar ofta om helt vanliga människor som hamnar i ovanliga situationer. Jag brukar tänka att både karaktärer och händelser i en bok ska vara ”extra-allt”. Karaktärerna i en bok är helt enkelt lite mer än sin verkliga förlaga. Titta på Ove i ”En man som heter Ove” av Fredrik Backman. Ove är en vanlig man men med ”extra-allt”. Han sörjer sin fru så pass att han är beredd att ta livet av sig för att följa efter henne. Han tycker att det ska vara ordning och reda så till den milda grad att han agerar kvarterspolis, går rundor, sätter upp skyltar och skäller ut grannarna. Han är så långsint att han inte pratar med sin bästa vän på många år bara för att han kör fel bilmärke.

Samma sak är det med händelser. När jag skickade in mitt bokmanus till förlagets lektör fick jag tillbaka det med en mängd kommentarer bland annat en kommentar i stil med ”kan inte X dö eller om Y har skilt sig eller…” Min spontana reaktion var: ”Absolut inte! Varför i hela världen då?” Men när jag låtit kommentarerna smälta en stund förstod jag att lektören var ute efter att något stort behöver drabba Y för att just göra livet ännu mer besvärligt, för att skapa ännu mer konfliktytor (”extra-allt”). Naturligtvis behöver inte alla hinder vara så stora och världsomvälvande. Ibland kan det räcka med att L försover sig och missar tåget men ibland måste man helt enkelt kasta L till hajarna och ser hur hon klarar sig.

I den här boken har jag en så stor huvudkonflikt att jag kan se framför mig vilka scener, känslor och reaktioner den kan leda till, jag har en tendens på idéstadiet att se scenerna som små filmer framför mig. Jag önskar verkligen att jag varit duktigare på att rita så att jag snabbt kunnat teckna ner det jag ser för att komma ihåg alla detaljer men det är jag inte så jag får försöka plocka fram dem ur minnet. Det som oroar mig mest just nu, och som ger mig lite skrivkramp, är att inte kunna ge konflikten rättvisa. Samtidigt säger min magkänsla mig att det är just det här jag måste skriva. Så dagens skrivtips: Kasta era karaktärer till hajarna och se hur de klarar sig.

 

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top