skip to Main Content

När berättelsen inte lyfter

Idag har jag läst Larry Brooks ”Story Engineering”. Trots att jag har en utarbetad synopsis har min berättelse ändå känts platt men jag kunde inte sätta fingret på varför. Nu tror jag att jag hittat anledningen. Larry skriver om begreppen idé, koncept och premiss. Fritt översatt skriver han att en idé är att resa till Florida. Ett koncept är att resa med bil och stanna vid alla nationalparker längst med vägen. Medan en premiss är att ta med sin främmande far på resan och lära känna varandra längst vägen.

Förklaringen av begreppen har fått mig att ifrågasätta min egen berättelse och den synopsis jag tagit fram. Nu inser jag att jag utgått från en idé, men att jag vare sig har ett tillräckligt starkt koncept och än mindre en ordentlig premiss. Min berättelse är helt enkelt för tunn, jag behöver något mer, en ordentlig konflikthöjare. Efter att ha grunnat större delen av dagen sitter jag nu här med en idé, ett koncept, en premiss och en magkänsla som säger mig att det här kan bli otroligt bra =) Ibland behöver man verkligen ta en paus för att kunna se sin text med nya ögon. Nu tar vi nya tag!

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top