skip to Main Content

Att skriva en ny bok med nya karaktärer

Synopsis är klart och råmanuset påbörjat men vis av erfarenheten vet jag att alltsammans kommer att se helt annorlunda ut när det är klart. Föreställde mig att det skulle vara så mycket lättare att skriva en bok när man redan skrivit en, det är det inte, men som tur är är det lika roligt. Jag känner mina nya huvudpersoner, knappt mer än ytligt bekanta men jag ser fram emot att lära känna dem bättre.

Många som skriver romance, som är just så karaktärsdrivna berättelser, älskar att grotta ner sig i sina karaktärer, det gör jag också men jag har märkt att jag har svårt att förlita mig helt till skrivna metoder. Skrivtipsen, för mig som slukar skrivlitteratur, är många. Skriv dina karaktärers personporträtt, dagböcker, familjeträd. Jag har prövat dem alla men för mig hjälpte de mig inte hela vägen fram. Istället lärde jag känna mina karaktärer genom att bära dem med mig, att fundera över hur de skulle reagera i olika situationer, vad jag ville att de skulle uppnå och hur jag ville att de skulle utvecklas. Och framförallt skrev jag, mängder av text som genom flera redigeringsvändor togs bort, lades till och gjordes om. Säkert är någon av metoderna som beskrivs i skrivböckerna mer effektiva och kanske är det därför mina karaktärer inte började agera helt på egen hand förrän jag i det närmaste i panik redigerade mitt manus till förlaget inför sättning.

Jag hade fått 1780 kommentarer från förlagets redaktör (verkligen 1780 kommentarer) och en tight deadline. Jag skrev och skrev och skrev dygnet runt och plötsligt en sen natt tog en av huvudpersonerna saken i egna händer, han agerade i sorg och frustration så tydlig att jag vare sig ville eller kunde hejda honom. Vanessa Grant skriver i Writing Romance: ”As I stopped playing God with my characters, writing became easier and more pleasurable, and my books got better.” Förmodligen var det just så, när jag slutade att försöka (inte längre hann) tvinga in mina karaktärer i min synopsis utan lät dem göra sina egna sidospår började saker hända och jag tror att det gjorde min bok bättre. Det ska jag ta med mig nu. Nu ska jag se metoderna för vad de är, metoder. Jag ska låta tankeprocessen få ha sin gång och mina karaktärer ska få göra nästan precis vad de vill. Och jag ska läsa Writing Romance en gång till, det är en bra bok för dig som vill skriva romance.

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top