skip to Main Content

Måste en julbok innehålla 24 kapitel?

Idag tänkte jag besvara de tre vanligaste frågorna jag fått när jag berättat att jag skriver en julbok, kommer du på fler så ställ dem gärna så ska jag göra mitt bästa för att besvara dem. Då kör vi:

Fråga nummer 1. Måste en julbok innehålla 24 kapitel?

Svar: Nej, det måste den förstås inte, men det är himla charmigt om den gör det kan jag tycka. En sagolik jul, som jag skrivit, gör det dock inte. Det var också något jag släppte ganska snabbt, även om tanken fanns med mig när jag först fick idén att skriva en julbok. Jag vände och vred på kapitlen, men till sist behövde berättelsen mer utrymme och då fick kapitelantalet ge vika till förmån för berättelsen. Det är nog mer en trevlig detalj än något avgörande för julbokens varande än icke varande, eller vad tror du? Ska tilläggas att det finns många som skriver julkalendrar direkt för ljudboksformat idag och de har förstås annat att förhålla sig till när det ska vara just 24 avsnitt.

Fråga nummer 2. Är det några ingredienser en julbok måste innehålla?

Svar: En julbok måste innehålla julstämning, tycker jag. Det kan förstås börja som i min En sagolik jul – där Hedvig helst av allt vill dra en hästfilt över sig och vakna först när den sista versen på Auld lang syne är sjungen – men någonstans och på något sätt behöver julstämningen ändå få infinna sig. Sedan tycker jag att relationer, eller avsaknaden av relationer, alltid blir viktiga vid högtider så det tror jag är en viktig ingrediens i en julbok. Det finns så många traditioner, känslor och tankar kring julen att karaktärer som tussas ihop just då nästan automatiskt kan hamna i konflikt med varandra. Vilket förstås är väldigt tacksamt för oss som författare. Något jag själv tycker om att se i julromaner, eller feelgoodromaner som är relations- och karaktärsdrivna över huvud taget, är humor. Att med lite distans kunna betrakta olika personligheter, karaktärernas relationer och reaktioner och porträttera dem med en värme och en fingertoppskänsla som får oss som läsare att nicka igenkännande och kanske skrocka förtjust för oss själva i läsfåtöljen.

Fråga nummer 3. Är det inte avigt att skriva en julbok mitt i sommaren?

Svar: För en julfantast som mig är det ju helt fantastiskt att alls få skriva en julbok! För mig var det alltså bara en ursäkt att sitta mitt i sommaren och lyssna på julmusik och drömma sig bort till rimfrost och slädfärder, pepparkaksbak och varm choklad och det var verkligen ingen uppoffring =) Jag kan förvarna redan nu att det dricks rejäla mängder varm choklad i En sagolik jul.

Skämt åsido, det är faktiskt nästan alltid så att man ligger fel i årstid i relation till den årstid man skriver om. I alla fall har det varit så för mig. Jag tror att jag hade min första inlämning av råmanuset på julboken någon gång i början av april – då var målsättningen utgivning i oktober/november. Och när råmanuset väl är inlämnat väntar många vändor av redigering innan manuset är klart att gå till sättning och så småningom till tryck. Men mer om skriv- och utgivningsprocessen i ett annat inlägg =)

Det var tre korta frågor och svar om just julböcker – om du har fler frågor om julböcker, eller något annat som hör skrivande och böcker till, så ställ dem som sagt gärna i kommentarerna så ska jag göra mitt bästa för att besvara dem. Berätta gärna också om du själv läser julböcker – jag har förstås fallit som en kägla för dem!

Hej från Sofia

Psst. Om du vill förbeställa ett signerat ex av En sagolik jul som julklapp till dig själv eller kanske till en bokvän är det bara att du mejlar mig på info@sofiaymen.se så skickar jag ett fint och juligt bokpaket till dig i samband med att boken släpps den 4 november <3 Önskar dig mysig läsning i jul!

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top