skip to Main Content

Dramaturgi och spänning

Det är mycket som händer samtidigt när man skriver böcker, medan den ena boken är på väg ut, ska den andra skrivas! Just nu skriver jag små hälsningar till dem som kommer att förhandsläsa ”Ett oväntat arv” i sommar innan den släpps i augusti, sååå nervös ? Ser också att ni är jättemånga som bevakar boksläppet på Storytel och på andra ställen ? TACK!!

Samtidigt har jag börjar skriva på del nummer två i Kungsbackakvartetten, boken har arbetsnamnet, ”En andra chans”. Jag brukar alltid tycka att mittenpartiet av en bok är lite klurigt att skriva, att se till att det händer tillräckligt mycket, att spänningen hålls uppe och att berättelsen går framåt. Eftersom jag är en list-människa har jag faktiskt brainstormat fram en ”go-to”-lista för att hjälpa kreativiteten på traven ✏️

Det är alltså en lista över potentiella hinder, saker som jag skulle kunna kasta i mina karaktärer väg. Det kan handlar om ett gräl mellan mina karaktärer, en hemlighet som uppdagas, pengarna tar slut, skilsmässa, skada, sjukdom, olycka eller dödsfall som påverkar berättelsen, en oväntad konkurrent dyker upp, brand, vattenläcka, oväder, misstanke om/eller faktisk otrohet, en illvillig journalist som dyker upp, hjältinnan blir av med jobbet, ett husdjur behöver tas om hand, osv… Utmaningen är att hitta hindren som passar just i min berättelse och att ge dem sin egen twist så att de bli mina egna. Nämnde jag att jag älskar planeringsskedet i skrivprocessen ? får göra mitt bästa för att inte fastna där!!

Nu kör vi, och berätta gärna, du som skriver: Vad gör du för att se till att Din berättelse håller spänningen uppe hela vägen? Har du några knep? Berätta ?

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top