skip to Main Content

Att skriva en bok A till Ö – Operation Bokprojekt.

Att komma på idéer har verkligen aldrig varit ett bekymmer. De kommer till mig lätt som en plätt, hela tiden! Bekymret är snarare att jag har alldeles för många idéer, och kanske också att jag bestämmer mig för att omsätta 95 procent av dem till verklighet. Ett visst mått av galenskap förmodligen, säkert en ganska stor portion nyfikenhet och så en hel del jävlar anamma… En av alla de här idéerna är att dokumentera hur ett bokprojekt går till, från A till Ö. Hade jag hittat en sådan blogg som aspirerande författare hade jag slukat den, läst varje avsnitt, förmodligen flera gånger. Så sitter jag där, inför uppstarten av mitt femte bokprojekt och inser att ta mig sjutton. Jag kanske skulle skriva den där bloggen själv, kanske med lite hjälp från några författar- och förlagskompisar …

Så, här är vi nu: Dag 1, inlägg 1.

Kära Skrivdagboken och ev. skrivkompisar där ute! 

Operation Bokprojekt är alltså min femte bok, den andra i serien Kungsbackakvartetten som tar sin utgångspunkt på hästgården Fors gård i Onsala utanför Kungsbacka. I skrivandets stund är idén pitchad till förlaget, tillsammans med en synopsis där jag sammanfattat min berättelse från början till slut. Det är en av de mycket stora förmånerna med att redan vara antagen på ett förlag, att man inte alltid måste ha ett helt manus färdigt för att få sitt högt efterlängtade ja. Som aspirerande författare och debutant skulle jag säga att det så gott som alltid krävs ett uppvisat manus för att man ska bli antagen.

Formulera din bokidé!

Men, vi kan väl börja i själva bokidén. För det är ju faktiskt där varje berättelse tar sin början. Oavsett om vi är aspirerande författare, eller etablerade, så behöver vi en bokidé och vi behöver vår egen twist. Det sägs att ALLA idéer redan är tagna, att de redan har berättats på något sätt tidigare. Hur många gånger har vi inte hört askungesagan i olika tappningar? Så, man ska inte vara rädd om ens idé redan är använd, men man behöver komma på sin egen twist!

Min egen twist just för Kungsbackakvartetten är att jag tagit mig an utmaningen att skriva ”hästböcker för vuxna”. Jag är nämligen en av dem som plöjde genom serie efter serie med hästböcker som barn och ung och jag älskade dem, Britta och Silver? Stallkompisar? Någon som läst dem? De var ju fantastiska!! Det var något med kombinationen av vänskap, en gnutta kärlek och så förstås hästar som bara gick rakt in i hjärtat! Om jag lyckas komma ens i närheten av en sådan läsupplevelsen för dem som läser Kungsbackakvartetten skulle jag bli överlycklig!

Men, tillbaka till själva idén, ofta börjar idén i något som bara slår oss! Vi ser en rubrik i morgontidningen, vi hör något på fikarasten, vi besöker en plats som vi helt enkelt måste placera en berättelse i. För min del kommer jag ofta på huvudpersonen först, generellt är det en spännande kvinna som jag vill skriva om som dyker upp i huvudet och pockar på uppmärksamheten. Just i det här fallet var det Filippa, som introduceras redan i den första boken. Det jag funderade över var vad som skulle hända om hon, en lite sökande och impulsiv själ plötsligt fick chans att göra verklighet och verksamhet av sin dröm? En dröm som det inte nödvändigtvis är så många andra som tror på.

Steg två för min del är att jag börjar ställa frågor. Jag läste om någon författare som alltid skrev minst 200 frågor innan de ens började skriva. Så många frågor vet jag inte om jag ställer och har klart för mig innan jag börjar skriva, men skulle jag räkna dem i slutet av bokprojektet låter det faktiskt inte helt orimligt. Och det är ju så spännande att ställa frågor, faktum är att jag älskar att ställa frågor: Vem är hon? Vad kommer att hända henne? Vart kommer hon ifrån? Hur gammal är hon? Har hon familj? Vad arbetar hon med? Har hon några hobbys? Gillar hon att fika =) ?

Så, då var vi igång med Operation Bokprojekt! Vad väntar du på? Varför inte komma igång med din idé också?! Sätt igång att ställa frågor både till dina karaktärer och till mig om du vill i kommentarerna. Vore det inte jätteroligt om vi båda två hade ett råmanus klart till hösten? Nu kör vi!

Skriv så det ryker!

Kram Sofia

 

 

 

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top