skip to Main Content

Min personliga NaNoWriMo

Redigerar och inser att jag har 36 dagar på mig att lära mig att både älska och förstå mina karaktärer på ett djupare plan än vad jag hittills gjort i mitt manus. Det är som min egen personliga NaNoWriMo skulle man kunna säga. En deadline kan verkligen vara en sporre, men ibland fastnar man ändå stirrandes oseende på texten man har framför sig utan en aning om var man ska ta vägen med den. Igår var en sådan dag. Fastnade vid sidan fem och kom bara inte längre. Jag började fundera över vem min huvudperson egentligen är, hur hon rimligtvis borde agera och reagera. Hur människor omkring henne borde agera för att förstärka hennes beteende så att läsaren snabbare får en uppfattning om vem hon är.

Det är inte lätt att skapa karaktärer att älska. Inte ens när man fått mängder av kloka synpunkter och idéer kring hur man kan göra är det lätt. För att inte tala om när karaktärerna själva trilskas och vill dra iväg åt alla möjliga håll. Jag inser verkligen att jag behöver lära känna mina nuvarande karaktärer lika väl som jag gjorde med mina första men det är något speciellt med ens första huvudpersoner, det går inte att komma ifrån. Man har levt med dem dag och natt, ofta under många år. Inte bara under en NaNoWriMo. De har formats, utvecklats och växt tillsammans med ens eget skrivande. Till slut känner man dem bättre än man känner sig själv. Man vet precis hur de kommer att agera och reagera i olika situationer. I alla fall hur de med sin bakgrund och sina karaktärsdrag borde agera och reagera i olika situationer.

Jag inser verkligen att det är dags att släppa taget! Att det är dags att lära känna och dessutom tycka om <3 mina nuvarande karaktärer ännu bättre, lika bra och lika mycket som jag gjorde mina första. Jag har en dryg NaNoWriMo på mig att få till det. Behöver mer choklad… och möjligen fler timmar på dygnet… Jag kom i alla fall förbi sidan 5 idag och bearbetade mig hela vägen fram till sidan 21. Nu har jag bara knappa 300 sidor kvar… Rumpan på stolen och händerna på tangenterna bara tänker jag. Och skriv på! Tänk, min egen personliga NaNoWriMo, lyxigt!

 

 

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top