skip to Main Content

Kärlek extra allt

Jag skrev någon gång att karaktärer i böcker ska vara lite ”larger-than-life” de ska känna lite mer, vara lite mer än sin verkliga motsvarighet. När man skriver romance ska kärleken vara lite extra allt, den ska vara den där kärleken vi alla drömmer om. Den passionerade, irrationella, bort med förnuft, vett och sans. Fram för passion och världsomvälvande kärlek, upp-över-öronen förälskelse. Jag tänker på Alex och Rosie i ”Love Rosie”, Allie och Noah i ”The Notebook”, Elizabeth och Mr Darcy i ”Stolthet och fördom”. Mot alla odds strider de för en kärlek som verkar ouppnåelig ända till de sista skälvande minuterna när de till sist övervinner alla hinder och kastar sig i varandras armar. Ibland når de inte det lyckliga slutet men vi avundas dem ändå upplevelsen av kärleken: Louisa och Will i ”Me before you”, Rose och Jack i ”Titanic”, Holly och Gerry i ”P.S. I love you”.

Vad gör de här böckerna och filmerna så oemotståndliga? Karaktärerna. De är mänskliga, de väcker empati och sympati och vi vill följa dem från första sidan hela vägen fram till slutet. Varför vill vi följa dem? För att den inledande kroken, den första frågeställningen är så stark att vi inte kan låta bli att fortsätta läsa och när vi sedan kommit lite längre in i berättelsen och lärt känna karaktärerna är vi fast. Vi hålls fast genom ytterligare krokar, fler frågor som måste besvaras, fler hinder som verkar helt oöverstigliga och vi kämpar med dem. Vi håller andan med Jack, vi slår i varje spik tillsammans med Noah, vi läser varje brev tillsammans med Holly, vi slutar aldrig hoppas med Louisa och vi ger aldrig upp med Rosie.

Att låta sig inspireras, att försöka efterlikna andra författare är den främsta formen av smicker. Vi ska alltid försöka sträva att skriva nästa ”Stolthet och fördom”, nästa ”The Notebook”, nästa ”Me before you” även om det känns ouppnåeligt. Jag hoppas att mina läsare aldrig slutar tro på kärleken med Axel, att han till slut ska få sin Klara. I varje bok hoppas jag att kärleken ska bli lite starkare, lite större, lite mer världsomvälvande, lite mer ”larger-than-life”. Fram för den stora, stora kärleken.

Love!

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top