skip to Main Content

Make today awesome

Jag ska inte skryta med att jag är den som hoppar upp som en solstråle varje morgon och känner för att ”make today awesome” men jag hejar på alla som har den föresatsen och ibland glänser till och med jag till 😉 Vi går en ny skrivarvecka till mötes med start imorgon, måndag, och oavsett om vi arbetar med annat och först ska ta oss igenom en lång dag av annat arbete innan vi får chansen att skriva, eller om vi är några av de morgonpigga själarna som får in en skrivstund redan innan jobbet så tycker jag att vi ska försöka få in någon skrivstund någon gång imorgon. Då har vi i alla fall börjat veckan på topp!

Jag kommer att avsluta helgen som jag påbörjade den med att skriva, jag har fått ner 2000 ord så långt idag och med det känner jag mig nöjd, några fler ska det bli innan jag släcker lampan och jag närmar mig med små små steg månadsmålet. Idag har jag funderat mycket över mina karaktärer, hur jag ska få dem att hoppa ut ur pappret och fästa känslomässigt hos dig som läser. Och hur jag ska ställa dem i motsats till varandra för att skapa naturliga hinder och vändpunkter och därigenom dynamik.

Vad är det egentligen som gör en karaktär levande?

Jag tror det har att göra med att vi som läsare kan anknyta känslomässigt till dem på något sätt. Vi måste känna med dem tillräckligt för att bry oss om vad som händer med dem. Hur gör vi det? Vi låter dem få egenskaper som läsaren kan känna igen sig i, vi ger dem svagheter, onda och goda sidor och vi försätter dem i situationer som vi inte vet hur de någonsin ska ta sig ur och som får läsaren att heja på dem.

Ingen karaktär får vara genomgående god utan en enda svaghet och ingen karaktär får heller vara genomgående ond utan en enda god sida. Man brukar ge rakt igenom osympatiska, ibland rent av onda människor i alla fall en eller ett par relationer där de får chansen att visa sina goda sidor. En seriemördare som verkar fullständigt känslokall men samtidigt är oändligt kärleksfull och omtänksam mot sin mamma, eller en herrelös hund eller vad det må vara. Likväl som en till synes genomgod människa skarpt kan ogilla barn eller hundvalpar och kattungar eller något annat som verkar helt irrationellt med tanke på hur goda de är.

Dagens skrivövning:

Vilka är dina karaktärers styrkor och svagheter, deras onda och goda sidor? Varför ska vi känna med och för dem? Vad är det som gör dem levande och vad ställer dem i motsats till varandra och/eller sin omgivning?

Och make today awesome, eller varför inte hela veckan :)! Glad start på skrivarveckan!

 

 

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top