skip to Main Content

Att skriva en bästsäljare?

Hur vet man vilken berättelse som kommer att bli publicerad eller inte? Hur vet man vad som kommer att bli en bästsäljare? Det finns listor, ingredienser som det sägs att en bästsäljare innehåller. En unik twist, något lärorikt, något som rör läsaren till känslor och så vidare. Som om det vore en magisk häxbrygd vi tillverkar. Det kanske det är 🙂 Ibland undrar jag när man sitter sena nätter och tidiga morgnar, små korta stunder när man kan komma till datorn och få ur sig några ord. Hur i hela världen får vi ens ihop alla ord till en helhet? Än mindre medvetet tänka på att lyfta berättelsen till en bästsäljare genom att lägga in förutbestämda ingredienser.

Så hur vet vi vad som är en bästsäljare? Per princip är det ”ett samtida verk som säljer i mycket stora upplagor ”. ”Harry Potter”, ”50-shades”, ”Grabben i graven bredvid”. Har de gemensamma faktorer eller är det bara slumpen som avgör? Slumpen och en god marknadsföring? Det kan säkert vara en kombination av alltsammans. Men jag tror inte att vare sig J.K Rowlings, E.L James, eller Katarina Mazetti, annat än i stunder av tillfällig hybris som vi alla upplever ibland när vi skriver, kunde tro att just deras böcker skulle bli bästsäljare. Jag vill inbilla mig att tro att de, om de vetat det på förhand, hade riskerat att bli självmedvetna och kanske till och med tappat just det där som lyfte deras böcker ur den stora massan.

Kontentan, jag tror inte att den största drivkraften när man skriver ska vara att det ska bli en bästsäljare men jag tror absolut att vi alla ska fortsätta leva på hoppet. Någonstans därinne söker vi alla den där bekräftelsen, att det vi skriver duger, håller, bär, påverkar och berör. Annika Estassy skrev ett inlägg där hon undrade över om det där bekräftelsebehovet någonsin försvinner. De allra flesta svarade nej, inte efter tre böcker, inte efter fyra, inte efter sju. Så när vi tvivlar, måste vi tro att där fortfarande finns hopp om framgång och bekräftelse från en men gärna flera oavsett om det vi skrivit till slut visar sig vara en ”Harry Potter” eller nummer 123 på pocketlistan. Bara att slutföra ett helt bokmanus är en prestation som förtjänar all bekräftelse, har du lyckats så får du här en liten bekräftelse från mig att sätta upp på anslagstavlan:

Du har genom envishet, målmedvetenhet och drivkraft lyckats färdigställa ett helt bokmanus.

För mig är du en författare och jag är imponerad av vad du har åstadkommit!

Fortsätt skriva, fortsätt utveckla ditt skrivande, plötsligt händer det!

 

 

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top