skip to Main Content

The soundtrack of our books

Igår skrev jag om inspiration, att den kan komma från vitt skilda håll. Musik är en annan källa för inspiration för mig, utöver att ”tjuvkika” på Hemnet… Nu lyssnar jag alltid på musik när jag skriver, gärna samma låt på repeat annars blir jag distraherad och sjunger med och då är det minsann inte lätt att få ner några ord på pränt. Är det däremot samma melodi om och om igen ligger den där bara som en slinga utan att jag knappt lägger märke till den men texten jag själv skriver flödar lättare. Jag hamnar i ett tempo, en känsla, någon form av framåtrörelse som gör att orden inte stannar upp lika lätt.

En annan stor bonus är att musiken snabbt försätter mig i samma känsla som jag hade sist jag slutade skriva utan att jag behöver gå tillbaka i texten. Det misstaget gjorde jag alla år jag satt och skrev på mitt första bokmanus. Varje gång jag satte mig framför datorn började jag om med det kapitel jag sist skrev. Det var verkligen att ta ett steg framåt och två steg bakåt. Att aldrig bli färdig höll på att driva mig till vansinne men det var musiken, i kombination med att sätta en tight deadline, som till sist gjorde tricket. Jag förbjöd mig själv att gå tillbaka, blundade för det jag skrev igår och tvingade mig själv att hela tiden skriva nytt och titta framåt. Först när hela manuset var klart tillät jag mig att gå tillbaka. Fortfarande var det förstås bara ett råmanus och enormt mycket redigering senare går det knappt att känna igen från det första manuset jag en gång hade. Men känslan när jag kunde säga att jag äntligen var ”klar” med ett manus, att jag faktiskt hade fått ur mig en hel ”bok” var underbar.

I de senare redigeringsperioderna med ”Hemma där hjärtat väntar”, lyssnade jag mycket på Bruno Mars ”I´m gonna marry you” och Ambassadors ”Unsteady” de försätter en verkligen i helt skilda stämningslägen. Nu lyssnar jag på LP ”Lost on you” och är lite osäker på vad den sätter mig i för sinnesstämning men den skapar framåtrörelse så nu kör vi!

Vad har du för soundtrack till din bok?

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top